Kepala Perwakilan Ombudsman Republik Indonesia (ORI) Perwakilan Jatim Agus Widiyarta.

SURABAYAPAGI.com,Surabaya - Selama 2018, Kantor Ombudsman Republik Indonesia (ORI) Perwakilan Jatim entuk 405 aduan teko masyarakat. Ratusan laporan iku ngeliputi persoalan administrasi kependudukan, pertanahan, kepegawaian, kepolisian, sampek pendidikan.

Salah sijine seng garai kaget yoiku pas warga Kota Surabaya ngelaporno kegiatan kelulusan nang SD negeri Surabaya iki. Dadi SD negeri iku, ben siswa diwajibno mbayar kegiatan wisuda kelulusan SD sebesar Rp 275.000 per arek.

Padahal kabeh kegiatan pendidikan nang kota Surabaya gratis.

"Akhire awak dewe tindak lanjuti sampek kabeh tarikan biaya kelulusan SD iku dikembalikno. Selain iku akeh sertifkat tanah seng bertahun-tahun ngurus gurung dadi. Iki seng nggarai awak dewe ngeroso ngekei arti gae warga," jarene Kepala Perwakilan ORI Jatim Agus Widiyarta, Rabu (8/1).

Akeh seng ngadu terkait bidang pendidikan. Onok maneh seng memberlakukan bimbel nangsekolah jenjang SD karo cara mbayar.

Selama 2018 onok 405 aduan seng mlebu nang Ombudsman. Jumlah iki luwih akeh dibandingno 2017 sebanyak 356 aduan, 2016 sebanyak 345 laporan. Kebanyakan lapor langsung selain e-mail lan sosmed.

Teko total aduan nang ORI Jatim iku, separo didominasi teko Kota Surabaya karo total 205 laporan. Selain dinamika wargane seng terbuka sisan soale akeh kantor layanan nang Surabaya. sry